Productie en distributie

Productie en distributie

Janssen produceert en verdeelt kwalitatieve behandelingen voor patiënten in België en de rest van de wereld. Ook in deze stap van de cyclus innoveren we continu. Dit doen we op basis van hoogtechnologische productieprocessen en met een bijzondere aandacht voor digitalisering, circulaire economie en hernieuwbare energie. 

Onze productiefaciliteiten bevinden zich in Beerse, Geel en Olen. Met onze distributiecentra in La Louvière en Courcelles vormt België de centrale draaischijf voor de distributie van al onze farmaceutische activiteiten in Europa. De Beerse-site is wat betreft de distributie van klinisch materieel zelfs onze wereldwijde hub.


Innovatie in productie

Op onze Janssen-site in Beerse bevindt zich de op één na grootste farmaceutische productievestiging van de Janssen Supply Chain in Europa. Beerse is het centrum van de productie van een breed gamma zoals producten in vloeibare en semi-vaste vorm, transdermale en steriele producten. Wegens de hoge productieaantallen spreekt men van een ‘high-volume’ vestiging. Onze Beerse-site is bovendien een belangrijke innovatiehub dankzij een aantal geavanceerde processen. Een voorbeeld hiervan is onze continue productietechnologie1, waardoor we zeer grote hoeveelheden kunnen produceren in een veel kortere tijdsspanne.


De Janssen-site in Geel is een hoogtechnologische, chemische productiesite die instaat voor maar liefst 60% van de totale productie wereldwijd van actieve farmaceutische bestanddelen (API’s). Alle geneesmiddelen bestaan namelijk uit twee kerncomponenten: het actieve farmaceutische bestanddeel en de hulpstoffen of “excipiënten”, de stoffen die ons lichaam helpen de geneesmiddelen op te nemen. Op onze site in Geel worden 26 verschillende soorten actieve ingrediënten en drie half afgewerkte geneesmiddelen geproduceerd, goed voor jaarlijks meer dan 200 ton actieve farmaceutische stoffen. In Geel ligt er een bijzondere focus op geneesmiddelen voor uitermate complexe ziektebeelden, gaande van specifieke vormen van hiv tot bepaalde types van prostaatkanker.


Om dit op een efficiënte maar ook verantwoorde manier te doen, blijven we ook hier continu investeren in de nieuwste technologieën en in de opleiding en training van onze medewerkers. Digitaal sproeidrogen, een absolute wereldprimeur voor België, was één van deze innovatieve technologieën waardoor we in 2019 de Factory of the Future Award van actieplan Made Different 2 ontvingen.

Birk Vanderweeën

Voormalig Site Lead Geel Production Site

Sproeidrogen

Duurzaam produceren

Omdat we veel verschillende materialen gebruiken, zijn we continu op zoek naar manieren om onze productieprocessen efficiënter en duurzamer te maken. Zo bekijken we hoe we volgens de principes van de circulaire economie bewuster met onze afvalstromen kunnen omgaan en waar mogelijk dit afval zelfs opnieuw om te zetten naar grondstoffen. Samen met InOpSys, een start-up die zich bezighoudt met het verkleinen van toxisch afval, hebben we duurzame oplossingen voor de zuivering van ons proceswater ontwikkeld. Het project ‘Plant on a truck’ kreeg de hoofdprijs op de Belgian Business Awards for the Environment in 2018.4Op deze manier verkleinen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar werken we bovendien samen met innovatieve partners om zo de ontwikkeling van duurzame productieprocessen verder te stimuleren.


Nieuwe innovatieve R&D-platformen: CAR-T

De technologische en wetenschappelijke (r)evolutie gaat door aan een razendsnel tempo. Gepersonaliseerde geneeskunde, waarbij de patiënt een op maat gemaakte therapie krijgt, is een belangrijke, nieuwe trend. Deze innovatieve behandelingen stellen veelbelovende resultaten voor de patiënt in het vooruitzicht, maar ze volgen ook een uniek en gedifferentieerd productieproces. De CAR-T-investering van Janssen in België toont aan dat ons land ook op dit vlak een belangrijke rol kan spelen.


Distributie naar Europa en de rest van de wereld

De distributiecentra in België spelen een belangrijke rol in de Europese en wereldwijde distributie van geneesmiddelen, vaccins en medische instrumenten. Deze drie centra – Beerse, La Louvière en Courcelles – zijn bewust in een relatief klein geografisch gebied gesitueerd. Zo liggen La Louvière en Courcelles zelfs op amper 20 kilometer van elkaar. In het verleden gebeurde de distributie vanuit 15 lokale centra, verspreid over heel Europa. Met het samenbrengen van de distributie van alle in Europa geproduceerde geneesmiddelen en vaccins op één plaats verbeteren we het logistieke proces. België is dus hét Europese distributiecentrum voor behandelingen en medische instrumenten die beschikbaar zijn op de markt. Met betrekking tot het materiaal dat gebruikt wordt in klinische studies – dus voor een registratie – zijn we zelfs de wereldwijde ‘verdeelhub’.


Vanuit België worden meer dan 10.000 ziekenhuizen, groothandels en apotheken in meerdere West-Europese landen beleverd met 24-uur-distributie, goed voor een totaal van ca. 30.000 bestellingen per maand. Het produceren en versturen van geneesmiddelen gebeurt volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden. We hebben namelijk de ambitie om ‘best in class’ te zijn in onze sector. Daarom werken we nauw samen met onze productiefaciliteiten om ‘1 bestelling, 1 levering, 1 factuur’ te garanderen en zo de best mogelijke service te verlenen aan iedereen die onze geneesmiddelen, vaccins en medische instrumenten wenst in te zetten. 

COVID-19: Extra opslagcapaciteit voor het COVID-19-vaccin

COVID-19: Onze stock tijdens COVID-19

COVID-19: Productie van desinfecterende handvloeistof in Geel

SDG 7: Duurzame en betaalbare energie