Hoe we samenwerken in het Life Sciences ecosysteem
Hoe we samenwerken in het Life Sciences ecosysteem
Onze strategische samenwerkingen en partnerships binnen het Life Sciences ecosysteem zijn gericht op continue innovatie in Nederland en Europa.
Bij Janssen zijn we ervan overtuigd dat samenwerking een belangrijke sleutel is tot het oplossen van de medische uitdagingen van onze tijd. Als wereldwijd opererend bedrijf zijn we er trots op deel uit te maken van het bruisende Nederlandse Life Sciences ecosysteem waarin elke speler zijn eigen en unieke rol heeft. Om een relevante bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheid van patiënten, gaan we actief op zoek naar samenwerking. Dit is de kern van onze strategie en we doen dit op verschillende manieren.
Meerwaarde voor de samenleving
In grote consortia of in kleinere samenwerkingsverbanden bundelen we onze krachten met die van anderen. Ook in de strijd tegen COVID-19 speelt samenwerking een belangrijke rol. Zo werkten we samen met ziekenhuizen en overheden om in korte tijd klinische onderzoeken op te kunnen starten naar de veiligheid en werkzaamheid van ons COVID-19 vaccin.
“Met JLABS denken we al in het begin van het ontwikkelproces mee over wat er over misschien wel vijf jaar geregeld moet zijn. Zo ondersteunen wij startups om hun wetenschappelijke vondst op te bouwen tot een succesvol bedrijf.”

Niels Wheeler
Innovation Activation Manager, Johnson & Johnson Innovation

COVID-19 CARE Consortium

COVID-19 CARE Consortium
Samenwerking staat centraal in het CARE Consortium (Corona Accelerated R&D in Europe), waar Janssen co-leider van is.
CARE brengt wetenschappers van 37 universiteiten, onderzoeksinstellingen en grote en kleine farmaceutische bedrijven bij elkaar om te werken aan mogelijke oplossingen voor COVID-19, met steun van het Europese Innovative Medicines Initiative.
Samen wordt gezocht naar de mogelijkheid om bestaande geneesmiddelen in te zetten in de coronapandemie.
Daarnaast willen we door verder onderzoek de ziekte beter begrijpen zodat we ook nieuwe geneesmiddelen kunnen ontwikkelen tegen COVID-19 en andere coronavirussen.

Innovative Medicines Initiative

Innovative Medicines Initiative
Samenwerken brengt onderzoek verder. Dat is de gedachte achter het Europese Innovative Medicines Initiative (IMI) dat in 2008 werd opgericht door de Europese Commissie en de Europese Federatie van Farmaceutische Industrieën en Verenigingen (EFPIA). Het doel van het IMI is om innovatie in de gezondheidszorg te versnellen door middel van samenwerking. Met meer dan duizend aangesloten organisaties, zoals universiteiten, patiëntorganisaties, biotechbedrijven en regelgevers wordt gezondheidsonderzoek naar een hoger niveau getild.
Binnen IMI draagt Janssen o.a. bij aan het verbeteren van dataverzameling uit de praktijk, aan onderzoek van neurologische ziekten zoals Alzheimer en aan een beter systeem voor vaccinontwikkeling.1 Het delen van onderzoeksresultaten en het aangaan van samenwerkingen draagt ook bij tot het behalen van de doelstellingen van Sustainable Development Goal nummer 17: partnerschappen aangaan om de doelen te bereiken.

JLABS

JLABS
Samenwerkingen met startups zijn onderdeel van onze inzet om wetenschappelijke doorbraken naar de markt te brengen. Dit doen we met Johnson & Johnson Innovation – JLABS (“JLABS”), ons platform waarmee we startups helpen hun innovatie naar een hoger niveau te tillen. We ondersteunen hen bij de doorontwikkeling van hun uitvindingen in health tech, medische hulpmiddelen en geneesmiddelen die bijdragen aan de gezondheid van mensen over de hele wereld.
JLABS stimuleert deze ontwikkeling door kleine ondernemingen de voordelen te bieden van een groot bedrijf, zoals goede infrastructuur, investeringsmogelijkheden en een uitgebreid wetenschappelijk netwerk. JLABS doet dit volgens een no-strings-attached-model: het staat ondernemers vrij om hun uitvindingen bij ons door te ontwikkelen zonder dat ze afstand doen van hun intellectueel eigendom. In Europa is een aantal startups gehuisvest op onze campus in Beerse (België) als onderdeel van JLABS@Be, waaronder de Nederlandse startups Caelus Health en LipoTech.

Mariska Koster: samen maken we verschil

"Met strategische allianties maken we samen verschil"
Mariska Koster werkt bij Janssen aan het vormen van strategische allianties in Nederland. Haar doel is om samenwerkingen met maatschappelijke meerwaarde tussen Janssen en academische partners en onderzoeksinstituten op te bouwen.
“Het is nu 2,5 jaar geleden dat ik bij Janssen kwam werken. Ik kwam uit de oncologie als longarts en maakte de overstap naar Janssen om strategische allianties – langdurige samenwerkingen met een maatschappelijke meerwaarde – op te zetten. Daar ben ik in 2018 mee begonnen en inmiddels zijn we drie strategische allianties verder: met academische instellingen in Leiden, Nijmegen en met onderzoeksinstelling TNO.
In de Life Sciences sector doen we tegenwoordig weinig meer alleen. Samen kun je meer bereiken dan ieder afzonderlijk zou kunnen; een samenwerking werkt daarbij als een soort vliegwiel. De partners waar je mee samenwerkt hebben zelf ook hun doelen in het zorglandschap en in de samenleving. Als ze enthousiast zijn over jouw idee pakken zij dat idee ook op en ontstaat er een beweging waarmee je echt impact kan hebben en maatschappelijke waarde kan toevoegen.
Een concreet voorbeeld komt uit onze samenwerking met Radboud UMC. We zijn een gezamenlijk project gestart waarin we behandelaars voorafgaand aan een behandeling bewust willen maken van het effect van die behandeling op het vermogen van patiënten weer aan het werk te gaan. We kijken hiermee of we betere behandeluitkomsten voor de patiënt kunnen bereiken. Er is een verschil tussen niet ziek zijn en gezond zijn. Met dit project kijk je verder dan alleen het oplossen van de ziekte. Je eigen brood kunnen verdienen is namelijk ook een belangrijk aspect van gezondheid.
Het kijken naar het vermogen om weer aan het werk te gaan bij een behandelkeuze is nieuw en staat niet bovenaan in de besluitvorming voor een behandeling. En als zoiets niet op het besluitvormingslijstje staat, wordt het ook niet meegewogen. Zelfs als dat achteraf misschien wel een belangrijke uitkomst voor patiënten is. Ik zet me in om deze en andere maatschappelijke waarden van behandelingen aan de voorkant erin te krijgen en om daar de totale waarde van de behandelingen aan af te meten. Daar wil ik het verschil mee maken.”

European Lead Factory

European Lead Factory
Als actief lid van de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), is Janssen partner van de European Lead Factory (ELF).
De ELF is een publiek-privaat samenwerkingsverband dat wordt gecoördineerd door de Nederlandse organisatie Lygature en dat zich richt op het ontdekken van startpunten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het maakt gebruik van de innovaties uit de academische wereld, de wendbaarheid van kleine en middelgrote ondernemingen en de ervaring en middelen van grote geneesmiddelenbedrijven. Door deze aspecten te combineren, stimuleren we grensoverstijgend onderzoek en verbeteren we de toegang tot bestaande samengestelde “bibliotheken” met chemische verbindingen van grote bedrijven.
Met de oprichting van de eerste gezamenlijke Europese Compound Library en het European Screening Centre geeft ELF aan academische groepen of kleine en middelgrote biotech bedrijven gratis toegang tot ongeveer 535.000 chemische verbindingen en een screening-platform volgens de meest recente industriële standaarden. Hiermee voorziet ELF de Europese onderzoekswereld van faciliteiten voor het opslaan en gebruiken van moleculen, screeningsonderzoek en benodigde laboratoria. Door onze deelname aan ELF stellen we onze bibliotheek van moleculen open voor onderzoekers in heel Europa.

Beperking medicijnresten in het milieu

Beperking medicijnresten in het milieu
Bij Janssen zetten we ons in om de impact van actieve bestanddelen van geneesmiddelen op het milieu zo veel mogelijk te beperken.
Wanneer geneesmiddelen op de markt zijn verschenen, kunnen actieve bestanddelen van deze middelen in het milieu terechtkomen. Dit gebeurt voornamelijk door uitscheiding na gebruik, maar er is ook zo'n 5% afkomstig van het onjuist weggooien van geneesmiddelen. In ons streven dit percentage naar nul te brengen, geeft Janssen voorlichting aan apothekers en andere afnemers over hoe om te gaan met niet-gebruikte geneesmiddelen.
Dit doen we zowel op Europees als op lokaal niveau; op Europees vlak gebeurt dit bijvoorbeeld via het Meds Disposal programma van de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA).4 Op lokaal niveau dragen we ook bij aan concrete initiatieven om de inzameling van niet-gebruikte geneesmiddelen onder de aandacht te brengen. Een voorbeeld hiervan is de ‘Pilot inzamelweek medicijnresten’ eind 2019 in Groningen en Zoetermeer, waarbij ongebruikte geneesmiddelen en geneesmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken massaal werden ingezameld.
Lokale samenwerking voor wereldwijde impact

Onderdeel van ons innovatiemodel is de nauwe samenwerking met lokale academische ziekenhuizen en universiteiten. In 2019 gingen we bijvoorbeeld een samenwerkingsverband aan met de Radboud Universiteit en het Radboud UMC. En in september 2020 ondertekenden wij een samenwerkingsverband met het LUMC en Universiteit Leiden, onze academische buren op het Leiden Bioscience Park en later dat jaar tekenden we ook de intentieverklaring om onze samenwerking met TNO Healthy Living op het gebied innovatieve gezondheidsoplossingen uit te bouwen.
Pioniers van zorginnovatie
Universiteit Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum en Janssen weten elkaar al langer goed te vinden, vorig jaar nog bij het opzetten van onder andere een fase-II klinisch onderzoek naar ons vaccin tegen COVID-19. Met het ondertekenen van een samenwerkingscharter legden we officieel vast om nog meer en nog vaker samen te werken. De samenwerking beslaat tal van onderwerpen, waaronder data sciences, talentontwikkeling en het bestrijden van infectieziekten. Door samen te werken op deze thema’s streven Janssen, het LUMC en Universiteit Leiden ernaar te blijven pionieren op het gebied van innovatie in de zorg.
“Nederland is uitzonderlijk goed in wetenschap. Met JLABS help ik om deze wetenschap te vertalen naar een meerwaarde voor de samenleving.”

Niels Wheeler
Innovation Activation Manager, Johnson & Johnson Innovation
Bronnen
- Innovative Medicines Initiative (IMI) Project Factsheets